logo1
kabeljauw

Nieuws

test1 test2 test3 test1 test2 test3 test3

Den Oever omgetoverd tot viswalhalla tijdens vijfde Vistival

Op het Haventerrein, tussen de visafslag en restaurant De Basalt, bereiden topkoks, maar ook vissermannen hun eigen vangst. De kwaliteit is gegarandeerd: Den Oever staat niet voor niets te boek als 'Hoofdstad van de ZeeVerse Vis'.


Op de foto een aantal organisatoren: Bob Schuiling, Gert-Jan Rotgans, Esmeralda Loos, Gerbrand Smid en Frank Minnema (v.l.n.r.)

Vanaf 10.00 uur staan de vissers klaar om met veel liefde te vertellen over hun beroep. Tussen de zeelieden en de lokale ondernemers loopt ook een echt viswijf rond. Wie eenmaal vis uit Den Oever heeft geproefd wil niet meer anders, is de stellige overtuiging van de vissers. Aziatische kweekvis is daarom uit den boze: die wordt gekielhaald en met pek en veren uit het havenplaatsje verdreven. 

Wel staan écht verse, Oeverse producten op de menu. Zo serveren vissers op het culinaire plein garnalen, laten ze proeven van Wieringer Waddenmosselen, wordt schol gepromoot en kunnen de tanden in een ZeeVers scholletje of langoustine-kreeftje worden gezet. Naast de vissers zorgen de koks van de restaurants De Basalt, De Zingende Wielen, Den Proever en De Dikke Bries voor culinaire hoogtepuntjes. Ook haring, gerookte paling en tal van andere visgerechten kunnen tegen een kleine vergoeding worden geproefd.

Het Vistival is geschikt voor het hele gezin. De gehele dag staat in het teken van vis, visserij en alles wat Den Oever nog meer te bieden heeft. Zo proberen vissers op een positieve manier iedereen kennis te laten maken met hun verse vis, de recepten en informatie over de visserijsector. Want wat is er nu gezonder en lekkerder dan een vers visje op het bord?

Siemen Wigbout rookt zijn eigen gevangen IJsselmeerpaling op ambachtelijke wijze. Foto: Druktemaker Media/ Tino Kerdijk

Op de grote markt zijn woondecoraties, nautische producten, delicatessen, maar ook tuinmeubelen en tal van andere producten te vinden. Wie even wil uitwaaien kan een rondvaart over de Waddenzee maken. Kinderen worden niet vergeten: zij kunnen hun ogen uitkijken bij het grote zee-aquarium en de visshowtafel in de visafslag. Ouders kunnen zich vergapen aan een drankje op het terras. Onder andere De Gesmeerde Kelen en Nooit Genog zorgen voor de muzikale noot. 


De opbrengsten van het Vistival worden aan lokale goed doelen geschonken. Meer info: www.wieringer-vistival.nl.