logo1
kabeljauw

Initiatieven

test1 test2 test3 test1 test2 test3 test3

Initiatieven

De Waddenpoort
Het project Waddenpoort Den Oever bestaat uit 37 deelprojecten die tussen 2014 en 2020 uitgewerkt moeten gaan worden. De projecten hebben als doel om Den Oever te ontwikkelen op het gebied van leefbaarheid, economie, recreatie, toerisme en duurzaamheid. De ontwikkelingen in het dorp voert de gemeente Hollands Kroon uit samen met partners, waaronder Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Rijkwaterstaat en De Nieuwe Afsluitdijk.

'De havens van Den Oever worden nu vooral gebruikt voor garnalenvisserij en de industrie’, vertelt wethouder Meskers van de gemeente Hollands Kroon. ‘De toeristische functie van dit gebied is nog niet goed ontwikkeld. Met Waddenpoort in Den Oever willen we, met behoud van de visserij en industriële functie, de kwaliteit van het havengebied, het dorp en het achterland versterken. Hierdoor moet Den Oever een grote(re) aantrekkingskracht op toeristen gaat uitoefenen.’


Recreatietransferium
Een deelproject van plan Waddenpoort is het recreatietransferium. ‘Dat is een locatie aan de autoweg N99, nabij de afrit van de A7. Hier passeren dagelijks duizenden mensen op weg naar Den Helder, Texel en in de zomer de Noordzeekust. In dit nieuw te ontwikkelen transferium kunnen zij straks ontspannen, een hapje eten, boodschappen doen of informatie over het gebied krijgen’, aldus Meskers.


Herstructurering havens
Ook het herstructureren van de havens van Den Oever is een deelproject. Meskers: ‘De havens moeten toegankelijker gemaakt worden voor passanten. Deze varen nu vanaf de Waddenzee richting Oudeschild op Texel of ze gaan de sluizen door het IJsselmeer op, om daar een Zuiderzeehaven aan te doen. We hebben de indruk dat Den Oever een ideale tussenstopzou kunnen zijn. Maar dan zullen de havens op een aantal essentiële punten verbeterd moeten worden. Denk o.a. aan voorzieningen op het gebied van stroom en de mogelijkheid om aan te leggen en vuil afvalwater te lozen.’

Het project Waddenpoort van Den Oever wordt -volgens de planning- tussen 2014 en 2020 uitgewerkt. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn melden wij dit in onze nieuwsrubriek.