logo1
kabeljauw

Zeeverse vismarkt

test1 test2 test3 test1 test2 test3 test3

Zeeverse vismarkt

In 2004 is de ZeeVerse Vismarkt  ontstaan op initiatief van de Gemeente Wieringen, die met deze markt duurzame visserij een impuls wil geven. Al sinds mensenheugenis vormt visserij een belangrijke bron van inkomsten voor de bewoners van het eiland Wieringen. Momenteel bestaat de Wieringer vissersvloot uit zo’n zestig schepen. Steeds strenger wordende regelgeving, stijgende kosten en teruglopende vangsten, maken het de Wieringer vissers moeilijk. De vloot zoekt naar innovatieve manieren om te overleven. De ZeeVerse Vismarkt is er hier één van.

Kleinschalig en duurzaam
Want met de ZeeVerse Vismarkt hebben de Wieringer vissers er een afzetmarkt bij. Een markt die bovendien belang hecht aan duurzaamheid. En dat doen de Wieringer vissers ook. Zo varen ze met relatief kleine schepen met een beperkte motorcapaciteit, waardoor het milieu zo min mogelijk schade wordt berokkend.

 

Behalve kleinschalig is onze visservloot gemengd. We richten ons op verschillende takken van de visserij. Zo zijn er op Wieringen palingvissers die het IJselmeer op gaan, spieringvissers die vlak langs de kust vissen, garnalen-,  mossel- en handkokkelvissers die het Wad bevissen en vissers die op de Noordzee (plat)vis en langoustines vangen. Diverse schepen kunnen hun vangstmethoden gemakkelijk aanpassen aan het ritme van de seizoenen. Ze richten zich per jaargetijde op de vissoorten die op dat moment goed gedijen.

 

Zo kan schol bijvoorbeeld het beste van april tot december gevangen worden. Vanaf januari tot en met maart is de schol bezig zich voort te planten. Ze zitten dan in de zogenaamde kuitziekeperiode en kunnen dan het beste met rust gelaten worden. Garnalen worden het hele jaar door op verschillende plekken gevangen. In de zomer vinden onze vissers ze hoofdzakelijk op het wad, terwijl ze in de winter helemaal naar de Deens-Duitse wateren voor goede garnalen.

 

De gezondste markt van Nederland
Wij noemen onszelf de gezondste markt van Nederland. Dat is gedurfd, maar absoluut niet onterecht. Steeds meer onderzoeksresultaten tonen aan dat het eten van vis gezond is voor lichaam en geest. Om dit uitgangspunt te versterken hebben we op de ZeeVerse Vismarkt ook aanbieders van andere gezonde producten uitgenodigd.

Wekelijks vindt u op de markt behalve zeeverse vis ook Hero, de groenteman uit Opperdoes, hij verkoopt groenten die hij milieubewust heeft geteeld, gerookte vis van Gerbrand en Frank van Vis Via Vrienden, smaakvolle wijnen van Ben, ambachtelijke boerenkaas, speltproducten van de ambachtelijke bakkers Jan-Willem en Astrid, zoete lekkernijen uit de keuken van Tante Cornelia en een kraam met benodigdheden om zelf vis te roken, de Outsidestore.

ZeeVerse Vismarkt 
Wieringer Havenkade 1
1779 GT Den Oever

www.versevis.nl

Contactpersoon: Esmeralda Loos-Dekker 
t 06 12 995 486  Bereikbaar tijdens kantoortijden van 9.00 tot 12.30 en 13.30 tot 18.00 uur.

Op zaterdag bereikbaar via t 06 13 323 526